Pages


9 Ocak 2009 Cuma

çelişkiler içinde..

protein kaçağım varmış.. :)
meyve sebze yemeliymiş bol bol..
almıyor, içim almıyor.. zorla yiyiyorum meyveyi..
uzaktan akrabalarımızdan biri muz ve karpuz (muydu, çok net hatırlamıyorum) dışında hiç meyve yiyemiyormuş.. "yiyememek de nasıl olur canım" derdim.. nerdeyse aynı durumda sayılırım şimdi.. elma, karpuz ve üzüme bayılırdım.. hele bir ateşlenerek hastalandığım vakit öyle çok portakal yemişim ki 2 gün sonra resmen portakal gibi koktuğumu hissetmiştim :) sanırım meyve yemek bir alışkanlık ve ben bu alışkanlığımı kaybettim.. şimdilerde zorla zorla yemeye çalışıyorum..
ama tatlıya-çikolataya asla hayır demem.. çevremdeki tatlı sevmeyene de şaşırıyorum, acaba tatlı sevmeyeceğim günler de gelecek mi ki :))

bu kadar yeme-içme muhabbeti yapmışken; acaba Filistin'de, Afrika'da ve dünyanın pek çok yerindeki insanlar karnını doyuracak kuru ekmek bile bulamazken, "onu yemem-bunu sevmem-şundan isterim" diyerek ne kadar rahat şımarıklık yapıyoruz..

denk geldiğim bir habere göre:
"Ferre, Dolce&Gabbana gibi markaları Türkiye'ye getiren Demsa Group'un sahibi Demet Sabancı'ya göre lüks tüketimde doz aşımı yaşanıyor. Sabancı, son yıllarda muhafazakâr kesimin de lüks* harcamalarında ciddi bir artış gözlemlediğini anlattı."

*tdk'ya göre;
1 . Giyimde, eşyada, harcamada aşırı gitme, gösteriş, şatafat.
2 . sıfat Gösterişli, şatafatlı.
3 . sıfat Gereksinim dışı olan:
4 . sıfat Aşırı, fazla

Rivayet olunur ki;
İmam-ı Azam EbÛ Hanife; bir gün dostlarından birinin üzerinde eski bir elbise görmüştü. Herkes gidip sadece kendisi ve o adam kalınca:
«Şu seccadeyi kaldır ve altındakini al» dedi.
Dostu seccadeyi kaldırdı, onun altındaki bin dirhemi gördü.
Ebu Hanîfe ona: «Onları al ve durumunu onlarla düzelt» dedi.
Adam da:«Ben zenginim, Allah bana bol nimet vermiştir. Benim onlara htiyacım yok» dedi.
Ebu Hanîfe ona şöyle dedi:
«Madem ki, Allah sana bol nimet verdi, peki onun nimetinin eserleri hani?
Resûlüllah'ın [s.a.v.) buyurduğu şu söz sana ulaşmadı mı? «Allah, nimetinin eserini kulunun üzerinde görmeyi sever». Senin, dostunu üzmemen için durumunu ve görünüşünü düzeltmen gerekir»

şimdi bu hikayeyle birlikte günümüz şartlarında lükse kaçmadan bize verilen nimetlerden yararlanma konusunda ölçü sahibi olabilmeyi Allah dileyen herkese nasip etsin..

2 yorum:

Hacer dedi ki...

Amin.
Ve reçete; bi süre benimle "takıl" (!)

hulofera dedi ki...

blogdan takılmam yeterli mi peki :D