Pages


9 Kasım 2012 Cuma

Kurban Bayramı Tatili-1

Kurban bayramının 1. günü yoğun bir programdan sonra, akşam soluğu Bursa'da aldık, desem abartmış olmam herhalde..  5 günlük tatili değerlendirme isteği olan Hayati bayram ziyaretleri haricinde Bursa'da biraz gezmek istiyordu.

2. günü, daha önce iftara yakın bir saat olması sebebiyle alelacele gezdiğimiz, Muradiye'ye gittik. Bunda biraz benim de etkim oldu. Muradiye'nin çok farklı, insana huzur veren çok değişik bir ortamı-havası var. Şehrin ortasında, daracık sokakların, sıkışık nizam dizili binaların arasında sükûneti ve tarihi yaşatıyor insana.. Tekrar gitmek ve o havayı teneffüs etmek istedim. İyi ki gitmişiz. Sultan II. Murad ve Cem Sultan'a kadar pek çok padişah ailesinin orada türbesi bulunuyor.



(fs) Türbelerin bulunduğu kısma giriş yolu. Soldaki Şehzade Ahmed türbesi..



(fs) II. Murad'ın türbesi.. Sandukasız, üzeri toprak örtülü sade bir mezara sahip bu Padişah, vasiyetinde türbenin gökyüzüne bakan kısmının açık bırakılmasını istemiş.

"Vücûdumu doğrudan doğruya toprağa gömün. Cenâb’ı Hakk’ın rahmeti, yağmuru üstüme yağsın. Hükümdarlar gibi üstüme kubbe yapmayın. Mezarımın çevresine Kur’ân-ı kerîm okuyanların oturması için yerler yapsanız yeter. Cuma günü defnolunmak arzumdur."



II. Murad türbesinin kapısından..



Şu banka oturup hayat ve ölümü idrak etmek.. Yersiz kaygılarımızı, mal-mülk sevdâmızı, hiç ölmeyecekmiş gibi geçirdiğimiz vakitleri, yaşama arzumuzu gözden geçirmek..




Erkek kardeşimin Endonezyalı bir kızla evlendiğinden bahsetmiştim daha önce.. Endonezya sürekli yaz mevsimini yaşayan bir ülke olduğu için Türkiye'de dökülen yaprakları, tv. haricinde, ilk kez görmüş-yaşamış oldu ve çok sevdi..
Halimize ne kadar şükretsek az.. 3 ay yaz yaşıyor sonbaharı-kışı özlüyoruz, kıştan sonra bahar gelse diye dört gezle bekliyoruz..


Bütün kapılarda bir estetik hakim.. Sanat eğitimi alanlar eminim bu motiflerin ne ifade ettiğini, hangi teknikle yapıldığını detaylı bir şekilde açıklayabilirler.. Anlamak isterdim ama benim için seyri bile çok keyifli..



(fs) Gülruh Sultan, II. Bayezid'in zevcesinin türbe kapısı..



(fs) Tahtla mücadelenin yenik kahramanı Cem Sultan da burada medfun.. Vefatından 4 yıl sonra Osmanlı topraklarına getirilerek buraya gömülmüş.. 



Merak edenler için Muradiye'nin sanal turu :) http://www.3dpanoramik.com/panoramik/166/muradiye_osmanli_turbeleri.html



Biz gittiğimizde Muradiye Camii'nin dış cephesinde tadilat çalışmaları sürmekteydi.. 
Bursa'daki en güzel medrese olarak bilinen Muradiye medresesi kanser tanı merkezi olarak kullanılmaktaymış. İmaret kısmı lokanta, hamam ise harap durumda..  İşte bunları bilmek insanın içini acıtıyor.. Osmanlı'dan bize kalan kültür mirasını böyle heba ettik. İnşallah bilinç seviyemiz, koruma arzumuz günden güne artar..





Not: (fs) ile belirtilmiş olan fotoğraflar eşime aittir.

Hiç yorum yok: